Γίνε Εθελοντής

Γίνε Εθελοντής

Άτομα ευαισθητοποιημένα στη προστασία του περιβάλλοντος, καλούνται να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, το οποίο ιδρύθηκε το 1992. Οι εθελοντές θα βοηθήσουν το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ, στο δύσκολο έργο του να προστατεύσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό το μοναδικής βιολογικής και πολιτιστικής αξίας οικοσύστημα. Η περιοχή του Πάρκου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους για την μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), ενός είδους που συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στο κόσμο.

Ο Φορέας Διαχείρισης προσκαλεί εθελοντές να βοηθήσουν στο καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου το οποίο περιλαμβάνει εργασίες γραφείου και δράσεις στο πεδίο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική εργασία που καλούνται να προσφέρουν.

Εργασίες γραφείου

Τα γραφεία του Πάρκου βρίσκονται στο Πατητήρι στην Αλόννησο όπου οι εθελοντές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ασχοληθούν με εργασίες γραφείου που περιλαμβάνουν αρχειοθέτηση, πληκτρολόγηση κειμένων, συμβολή στη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης, εργασίες βασισμένες σε εφαρμογές υπολογιστών όπως π.χ. ενημέρωση βάσεων δεδομένων ή δημιουργία παρουσιάσεων για το κοινό κ.λπ., ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού (τοπική κοινωνία, επισκεπτών, προσκόπων), δημιουργία ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού, και υλοποίηση περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Στα γραφεία του Πάρκου λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης, όπου οι εθελοντές με ικανότητες στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό θα ενημερώνουν τους επισκέπτες του Κέντρου για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός του Πάρκου αλλά και για την σημασία της προστασίας του οικοσυστήματος και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

Δράσεις πεδίου

Οι δράσεις πεδίου περιλαμβάνουν την επιτήρηση εφαρμογής των ρυθμιστικών μέτρων και κανονισμών που ισχύουν για το Πάρκο, την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και των παραμέτρων του και την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των χρηστών του Πάρκου.

Οι περιπολίες με το σκάφος πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση με στόχο τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στην περιοχή, την επιτήρηση και φύλαξη του Πάρκου και την πληροφόρηση των επισκεπτών του Πάρκου.

Κατά την διάρκεια της εθελοντικής εργασίας ενδέχεται να δίνεται η δυνατότητα στους εθελοντές να λαμβάνουν μέρος σε ημερήσιες περιπολίες, όταν αυτό θα καθίσταται δυνατόν, και έτσι θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν από κοντά τα είδη του Θαλάσσιου Πάρκου και να αντιληφθούν την τεράστια βιολογική του αξία.

Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βοηθήσουν το προσωπικό στο σκάφος του Φορέα τόσο στην ενημέρωση των επισκεπτών του Πάρκου που θα συναντήσουν εν πλω, όσο και στην εφαρμογή των προγραμμάτων παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος, μέσω των οποίων εκτιμάται η κατάσταση διάφορων παραμέτρων του οικοσυστήματος και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις από τα μέλη του Φορέα σε συνεργασία με τους εκάστοτε εθελοντές, όπως ο καθαρισμός παραλιών και μονοπατιών πεζοπορίας της Αλοννήσου.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικού έργου για φοιτητές και ερευνητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προπτυχιακή/μεταπτυχιακή διατριβή ή πρακτική άσκηση στο Θαλάσσιο Πάρκο.

Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης

Τα καθήκοντα των εθελοντών και το πρόγραμμα εργασιών τους, καθορίζονται κατά τις πρώτες ημέρες άφιξής τους στην Αλόννησο, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συζήτησης. Τα καθήκοντά τους θα υλοποιούνται με τη βοήθεια του προσωπικού του Φορέα και διοργανώνονται συχνές συναντήσεις για την αξιολόγηση της προόδου των εργασιών και την επίλυση προβλημάτων. Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν και θα εποπτεύονται από το προσωπικό του Πάρκου.

Στα καθήκοντα του γραφείου συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού που γίνεται στο Κέντρο Ενημέρωσης, στο Πατητήρι.

Οι εθελοντές για παραμονή και προσφορά εθελοντικής εργασίας 15 ημερών, δικαιούνται 2 ημέρες ελεύθερες για δικές τους δραστηριότητες.

Οι εθελοντές μας επωμίζονται τα έξοδα μετάβασης τους από και προς το νησί καθώς και τα καθημερινά προσωπικά τους έξοδα, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης τους παρέχει δωρεάν τη διαμονή στο «Σπίτι των Εθελοντών», το οποίο βρίσκεται στο Πατητήρι, 2 λεπτά από τα γραφεία του Φορέα και το κέντρο Ενημέρωσης. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια (από 2-4 μονά κρεβάτια το καθένα), σαλόνι, κουζίνα (πλήρως εξοπλισμένη) και μπάνιο. Οι εθελοντές θα πρέπει να φέρουν δικά τους σεντόνια και πετσέτες για τη διαμονή τους.

Γενικές απαιτήσεις

  • Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να είναι ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Οι εθελοντές επιλέγονται ανάλογα με τα προσόντα τους και τις εμπειρίες τους. Ομάδες ατόμων πάνω από 2 άτομα δεν γίνονται δεκτές κατά την ίδια περίοδο.
  • Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία το λιγότερο για δυο εβδομάδες (δυνατότητα παραμονής μεγαλύτερης διάρκειας θεωρείται επιπρόσθετο προσόν).
  • Απαραίτητο προσόν για τους εθελοντές είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας και η πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Οι εθελοντές είναι απαραίτητο να είναι κοινωνικά άτομα έτσι ώστε να προσαρμοστούν στην ομαδική δουλειά, συνεργαζόμενοι με τα άλλα μέλη της ομάδας. Η ικανότητα να ζουν και να συνεργάζονται με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες είναι απαραίτητη.
  • Όταν θα βρίσκονται στο Κέντρο Ενημέρωσης είναι απαραίτητο οι εθελοντές να φορούν άνετα και ευπρεπή ρούχα για να μπορούν να συνεργάζονται με το ευρύ κοινό.
  • Είναι πάντα χρήσιμο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, οι εθελοντές να φέρνουν το φορητό τους υπολογιστή, αφού πολύ συχνά οι υπολογιστές του γραφείου δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού και των εθελοντών.
  • Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, τουλάχιστον στο βαθμό που ένα φυσιολογικό άτομο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.
  • Θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που τους ανατίθενται και να είναι προετοιμασμένοι να εργάζονται μερικές φορές πολλές ώρες και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Με την ολοκλήρωση της εργασίας τους ζητείται από τους εθελοντές να αποτυπώσουν γραπτά τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια παραμονής και εργασίας τους στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Ο Φορέας Διαχείρισης παρέχει συστατικές επιστολές όταν ζητηθεί.

 

“Εάν επιθυμείς να βοηθήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέροντας εθελοντική εργασία μαζί με  άλλους που έχουν την ίδια επιθυμία και  ενδιαφέροντα με εσένα, τότε δήλωσε συμμετοχή τώρα”.

Στείλε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@alonissos-park.gr το βιογραφικό σου, μια συνοδευτική επιστολή που να περιγράφει τους κυριότερους λόγους που επιθυμείς να προσφέρεις εθελοντική εργασία στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., και μια φωτογραφία σου.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν, σχετικά με την επιλογή τους, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κάθε ετήσιου εθελοντικού προγράμματος.

Διεύθυνση Επικοινωνίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

37005, Αλόννησος, Ελλάδα

Email: info@alonissos-park.gr

Τηλ: 24240 66378/66419

Φαξ: 24240 66376